m4s0n501
Petua Turunkan Berat Badan

Petua Turunkan Berat Badan

Semua orang inginkan badan yang kurus dan langsing. Masalahnya dengan godaan makanan yang lazat-lazat, maka sememangnya sukar untuk mendapatkan berat badan yang ideal jika tiada disiplin yang tinggi.

Bagi mereka yang dah mencuba pelbagai cara tapi berat badan masih juga tak turun-turun tak salah untuk anda mencuba  petua menurunkan berat badan yang diamalkan oleh orang dulu-dulu. Petua ini bukan sahaja bagus untuk menurunkan berat badan malah ia juga dikenali sebagai petua mengekalkan kelangsingan sebab jika diamalkan selalu ia dikatakan dapat membantu mengekalkan bentuk tubuh yang langsing dan ideal.

Petua Turunkan Berat Badan

1. Ambil 3 sudu serbuk teh.

2. Rendam ke dalam satu gelas air panas.

3. Setelah 5 minit, tapis dan kemudian campurkan dengan air perahan limau nipis (sebiji).

4. Amalkan minum dua kali sehari iaitu pada sebelah pagi dan sejam sebelum masuk tidur.

Petua Buang Lemak

1. Sediakan 2 biji limau kasturi.

2. Perah limau tersebut ke dalam segelas air sejuk.

3. Simpan ke dalam peti sejuk sehingga tiba saat untuk diminum.

4. Amalkan minum air perahan limau kasturi ini setiap kali selepas makan tengahari dan makan malam.

panduan berkaitan:

cara menurunkan berat badan | cara turunkan berat badan | petua turunkan berat badan | petua menurunkan berat badan | turunkan berat badan |

Comments

  1. myasara says:

    ambil nasi dalam kuantiti yang sedikit pun boleh kuruskan badan tau

  2. lola says:

    macam mana mahu turun kn badan my mom

  3. Marwan says:

    Kalau nak turunkan berat your mom ada dua cara:

    1. Galakkan dia puasa.
    2. Letak Julap(sejenis pelawas) dalam makanan dia.

    You badan dah turun ker? :)

    tepuk dada tanya pulut…

  4. fairus says:

    selama berapa hari nak tengok hasil nye?

  5. sha says:

    assalammualaikum …boleh tanya… berat saya 64 kg… tinggi dalam 162… macam mana nak pecahkan lemak di paha dan di perut ?? tolong saya…

    • admin says:

      Salam Sha. Sesetengah pakar penjagaaan kesihatan berpendapat, lemak tidak boleh (atau terlalu sukar) untuk membakar atau memecahkan lemak pada bahagian-bahagian tertentu sahaja. Maksudnya apabila bersenam atau melakukan aktiviti, lemak-lemak akan dibakar secara ‘overall’. Dan biasanya lemak bahagian perutlah yang paling sukar atau paling akhir di’bakar’

      Namun demikian, ada pula sekelompok pakar yang lain mengatakan ianya (membakar lemak di bahagian tertentu) tidak mustahil dilakukan. Caranya ialah dengan menumpukan aktiviti atau gerak senaman yang memberi penekanan kepada bahagian-bahagian tertentu. Banyak video yang boleh dijadikan panduan di youtube. Contohnya taip kata carian “abs workout at home” atau simple abs exercise” atau “thigh exercise for women”.

  6. fatimah says:

    saya umur 19,berat badan saya 89 ,tinggi saya 173 ,mcm mn nak turun kan bera badan

  7. anastasia says:

    berapa lama tempoh keberhasilan cara seperti yg disebut di atas ? really want to try it . tp adakah ianya membuahkan hasil dalam tempoh sebulan ?

  8. Farah says:

    Teh tu , ape2 jenis teh ke? Teh hijau boleh ke ?

  9. Fazz says:

    Salam, teh tu mesti teh hijau ke atau teh biasa (eg teh boh) pun boleh?

  10. Jia says:

    Saya berumur 18. Ketinggian 160 dan berat 85 kg. Apa caranya untuk saya kurangkan berat badan dgn cepat?

  11. Wanna says:

    umor sy 17 taon.. baru lps exm… berat sy 82.. tinggi sy 172..

    apakah cara yang lebih berkesan untuk turunkan berat badan??

  12. zulkefli says:

    Air limau nipis x boleh ke?

  13. zulkefli says:

    Umur saya 16 tahun, berapa saya 120kg , tinggi saya 172 . Saya pagi skulah. Blik kdg2 2.40 atau 4.30 .blik skulah saya meniaga Kedai makan blik pkul. .. 3 pagi. Ada x cara lain untuk kurus?

  14. nad says:

    Umut saya 19. Berat 56 tinggi 151 je. Mmg gemuk. mcm mana nak kuruskan badan dlm masa 2 minggu ye? target bak turunkan 10 kg.

  15. nana says:

    umur saya 16…berat saya 59,60kg.sy xlah berat sgt
    bagi sy badan sy berat
    sy nx tnye kalau kite pose sehari,mcm mane care nx trnkn berat badan 1 kg/

  16. nasuha says:

    I am 15 years old. My height is 151 cm. my weight is 48 kg. How can I get a ideals weight..??

  17. azwan says:

    salam,nak tnye pada admin..berat saya 85..kalau amal kan petua yang admin nyatakan tu bagaimana pula dengan kawalan makan kita?…kesannya boleh dilihat pda minggu ke berape ye?

  18. teha says:

    saya teha,saya nak tanya macam mana hendak turunkan berat badan dalam masa 1 bulan.. berat badan saya 56 kg..tinggi saya 165 cm ..adakah berat badan saya idael atau tidak??

  19. elly says:

    Nk kena ambil msa y lama jugak ke klau amalkn petua trnkn brt bdn sprti diats ?

  20. Farah Alwani says:

    Selain cara tradisional, boleh gunakan aja cara moden.

    kerap senaman, buat squat, atau amalkan makanan yang selamat ketika berdiet.

    saya pernah lost 9kg 2 minggu dulu semasa pantang.. sebab amalkan pemakanan yang sehat aja..

    Jemputlah ke blog saya ya.. :)

  21. suzy grace says:

    salam… sy mempunyai paha yg besar. mcm mna nak kuruskan paha? tq

  22. suzy grace says:

    sy mempunyai paha yg besar. sy baru 12 tahun. tinggi sy 145 dan berat sy 48. mcm mna nak kuruskan paha?

  23. hamba Allah says:

    mcm mana nk kecilkan bahagian pinggul?

  24. nur ashila silmy says:

    Assalammualaikum, umur saya 13 thn..berat saya 56 kg….mcm mana saya nk kurangkan berat badan saya…

  25. nur ashila silmy says:

    Lupa…tinggi saya 156..

  26. Olin says:

    Ingin kurus ..selamat tnpa prlu berdiet…
    Harga mampu milik..sy dah turun 15 kg
    Dlm ms dua bulan…
    Follow me @ instagram/zlynnehafsyam

  27. Hilmi Hasan says:

    cara saya makan 3 kali sehari tapi dgn portion yang betul. Air manis kurangkan

  28. Nysa says:

    kalau takda teh serbuk mcm mana?

  29. pandaman says:

    teh tu kena tambah gula tak?

  30. pandaman says:

    sama dgn air limau purut tu?x perlu campur gula?

  31. pandaman says:

    silap..*limau kasturi

Speak Your Mind

*