Petua Turunkan Berat Badan

By  |  49 Comments

Semua orang inginkan badan yang kurus dan langsing. Masalahnya dengan godaan makanan yang lazat-lazat, maka sememangnya sukar untuk mendapatkan berat badan yang ideal jika tiada disiplin yang tinggi.

Bagi mereka yang dah mencuba pelbagai cara tapi berat badan masih juga tak turun-turun tak salah untuk anda mencuba  petua menurunkan berat badan yang diamalkan oleh orang dulu-dulu. Petua ini bukan sahaja bagus untuk menurunkan berat badan malah ia juga dikenali sebagai petua mengekalkan kelangsingan sebab jika diamalkan selalu ia dikatakan dapat membantu mengekalkan bentuk tubuh yang langsing dan ideal.

Petua Turunkan Berat Badan

1. Ambil 3 sudu serbuk teh.

2. Rendam ke dalam satu gelas air panas.

3. Setelah 5 minit, tapis dan kemudian campurkan dengan air perahan limau nipis (sebiji).

4. Amalkan minum dua kali sehari iaitu pada sebelah pagi dan sejam sebelum masuk tidur.

Petua Buang Lemak

1. Sediakan 2 biji limau kasturi.

2. Perah limau tersebut ke dalam segelas air sejuk.

3. Simpan ke dalam peti sejuk sehingga tiba saat untuk diminum.

4. Amalkan minum air perahan limau kasturi ini setiap kali selepas makan tengahari dan makan malam.

panduan berkaitan:

cara menurunkan berat badan | cara turunkan berat badan | petua turunkan berat badan | petua menurunkan berat badan | turunkan berat badan |
/

49 Comments

  1. myasara

    ambil nasi dalam kuantiti yang sedikit pun boleh kuruskan badan tau

  2. macam mana mahu turun kn badan my mom

  3. Kalau nak turunkan berat your mom ada dua cara:

    1. Galakkan dia puasa.
    2. Letak Julap(sejenis pelawas) dalam makanan dia.

    You badan dah turun ker? :)

    tepuk dada tanya pulut…

  4. fairus

    selama berapa hari nak tengok hasil nye?

  5. sha

    assalammualaikum …boleh tanya… berat saya 64 kg… tinggi dalam 162… macam mana nak pecahkan lemak di paha dan di perut ?? tolong saya…

    • admin

      Salam Sha. Sesetengah pakar penjagaaan kesihatan berpendapat, lemak tidak boleh (atau terlalu sukar) untuk membakar atau memecahkan lemak pada bahagian-bahagian tertentu sahaja. Maksudnya apabila bersenam atau melakukan aktiviti, lemak-lemak akan dibakar secara ‘overall’. Dan biasanya lemak bahagian perutlah yang paling sukar atau paling akhir di’bakar’

      Namun demikian, ada pula sekelompok pakar yang lain mengatakan ianya (membakar lemak di bahagian tertentu) tidak mustahil dilakukan. Caranya ialah dengan menumpukan aktiviti atau gerak senaman yang memberi penekanan kepada bahagian-bahagian tertentu. Banyak video yang boleh dijadikan panduan di youtube. Contohnya taip kata carian “abs workout at home” atau simple abs exercise” atau “thigh exercise for women”.

  6. saya umur 19,berat badan saya 89 ,tinggi saya 173 ,mcm mn nak turun kan bera badan

  7. anastasia

    berapa lama tempoh keberhasilan cara seperti yg disebut di atas ? really want to try it . tp adakah ianya membuahkan hasil dalam tempoh sebulan ?

  8. Teh tu , ape2 jenis teh ke? Teh hijau boleh ke ?

    • admin

      Ya, boleh. Teh hijau (green tea) pun boleh.

  9. Fazz

    Salam, teh tu mesti teh hijau ke atau teh biasa (eg teh boh) pun boleh?

    • admin

      Tak semestinya teh hijau saja. Ya, teh yang biasa tu pun boleh juga.

  10. Jia

    Saya berumur 18. Ketinggian 160 dan berat 85 kg. Apa caranya untuk saya kurangkan berat badan dgn cepat?

  11. Wanna

    umor sy 17 taon.. baru lps exm… berat sy 82.. tinggi sy 172..

    apakah cara yang lebih berkesan untuk turunkan berat badan??

    • haney

      awak boleh cuba detox. my sis makan detox berat trun mendadak.

  12. zulkefli

    Air limau nipis x boleh ke?

    • admin

      Ya Zul. Limau nipis pun boleh juga. Amalkan selalu, dan banyakkan juga makanan berserat.

  13. zulkefli

    Umur saya 16 tahun, berapa saya 120kg , tinggi saya 172 . Saya pagi skulah. Blik kdg2 2.40 atau 4.30 .blik skulah saya meniaga Kedai makan blik pkul. .. 3 pagi. Ada x cara lain untuk kurus?

  14. nad

    Umut saya 19. Berat 56 tinggi 151 je. Mmg gemuk. mcm mana nak kuruskan badan dlm masa 2 minggu ye? target bak turunkan 10 kg.

  15. nana

    umur saya 16…berat saya 59,60kg.sy xlah berat sgt
    bagi sy badan sy berat
    sy nx tnye kalau kite pose sehari,mcm mane care nx trnkn berat badan 1 kg/

  16. I am 15 years old. My height is 151 cm. my weight is 48 kg. How can I get a ideals weight..??

  17. azwan

    salam,nak tnye pada admin..berat saya 85..kalau amal kan petua yang admin nyatakan tu bagaimana pula dengan kawalan makan kita?…kesannya boleh dilihat pda minggu ke berape ye?

  18. teha

    saya teha,saya nak tanya macam mana hendak turunkan berat badan dalam masa 1 bulan.. berat badan saya 56 kg..tinggi saya 165 cm ..adakah berat badan saya idael atau tidak??

  19. elly

    Nk kena ambil msa y lama jugak ke klau amalkn petua trnkn brt bdn sprti diats ?

  20. Selain cara tradisional, boleh gunakan aja cara moden.

    kerap senaman, buat squat, atau amalkan makanan yang selamat ketika berdiet.

    saya pernah lost 9kg 2 minggu dulu semasa pantang.. sebab amalkan pemakanan yang sehat aja..

    Jemputlah ke blog saya ya.. :)

    • syahmi 7

      blog apa?

  21. suzy grace

    salam… sy mempunyai paha yg besar. mcm mna nak kuruskan paha? tq

  22. suzy grace

    sy mempunyai paha yg besar. sy baru 12 tahun. tinggi sy 145 dan berat sy 48. mcm mna nak kuruskan paha?

  23. hamba Allah

    mcm mana nk kecilkan bahagian pinggul?

  24. nur ashila silmy

    Assalammualaikum, umur saya 13 thn..berat saya 56 kg….mcm mana saya nk kurangkan berat badan saya…

  25. nur ashila silmy

    Lupa…tinggi saya 156..

  26. Olin

    Ingin kurus ..selamat tnpa prlu berdiet…
    Harga mampu milik..sy dah turun 15 kg
    Dlm ms dua bulan…
    Follow me @ instagram/zlynnehafsyam

  27. cara saya makan 3 kali sehari tapi dgn portion yang betul. Air manis kurangkan

  28. Nysa

    kalau takda teh serbuk mcm mana?

  29. pandaman

    teh tu kena tambah gula tak?

    • admin

      Tak perlu taruk gula. Tapi kalau tak boleh nak minum teh pahit, letak ler sikit gula.

  30. pandaman

    sama dgn air limau purut tu?x perlu campur gula?

  31. pandaman

    silap..*limau kasturi

  32. kiah

    Asslam tn admin,
    saya ingin nak turunkan berat badan atas faktor kesihatan. umur sy 45thn berat 75kg. sy dah cuba air limau nipis/lemon tp sy ada simpton gout yg tak boleh lebih asid dlm badan. ada tak petua lain selain guna limau/lemon sbg detox… mohon pencerahan dr admin. tkasih.

    • admin

      Nak detox ada satu kaedah yang ramai khuatir nak cuba. Petuan atau kaedahnya ialah berbekam.

  33. salam Admin. Sy bru 23Thn. berat 98.9KG dengan ketinggian 165cm. Setakat ny sye hanya berbasikal, dn dlm mse yg sama sy makan berpatutan. tetapi bila timbang balik macam xtrun sngt. ap lg kaedah? boleh lah email menerusi nzdesign @live.com

  34. izz zahirul

    x yah letak gula ke?

  35. shahira

    salam admin.sy 17 thun…berat 50kg dan ketinggian 156cm…mcm mna nak kuruskan berat badan saya…

  36. Zai

    Salam,

    Wow! Banyak tips-tips simple tapi power dalam ni. Saya dapat belajar banyak ilmu terbaik.
    Air limau tu kalau campur gula boleh ke tuan?

    Sedikit perkongsian saya, selain dari tips diatas penting juga kurangkan ambil makanan yang ada kalori berlebihan. Faktor utama berat badan belebihan ni sebab kalori je. Kalau ambil terlebih kalori yang sebab badan naik tu.

    Tapi bila dah terlebih tu jangan risau ada cara atasi. Buang balik kalori dengan senaman, antara tips ringkas banyakkan berjalan, kalau ofis tu ada lift cuba naik tangga je. Walau simple tapi cara ni juga boleh bantu buang banyak kalori kalau buat hari-hari.

    Selamat mencuba :)

  37. siti syamila

    sy dlm usaha utk pregnant..cara-cara nie bg effect x?

  38. anymomus

    kaedah teh hijau tu , kalau x silap saya , dia menyingkirkan air berlebihan dalam badan , sbb kpekatan air teh tu lbih pkat dr air dlam bdah , air akann kluar , berat berkurag tpi lemak still ada … macam kalau kita bersenam , turun berat 500g , hanya air ja tu yg disingkirkan melaui perpeluhan , lemak agak sukar disingkirkan tnpa smnaman dan diet siembang

  39. kena amalkan selalu nim petua..baru berat badan boleh turun

  40. Nama sye nanie sya berumur 18 tahun berat sya 68 kg mmg berat tggi sya 160cm. Sya jga ada masalah strech mark di bahagian peha dan pinggang. Masalah ini mmg teruk bg sya. Jadi ada ape2 tips tak nk kuruskan badan dn strech mark ni?

  41. Qie

    salam admin, berat saya 83 kg . tinggi 154 cm .
    berapa lama eh nak tahu hasilnya klu amalkan cara tradisional ni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>