Makanan Pembakar Lemak

Alangkah bagusnya kalau kita boleh teruskan makan, yang mana tak perlu bersusah-payah menahan lapar demi menguruskan badan.

Bahkan program diet yang sebetulnya, bukanlah yang memaksa sehingga perlu ‘berlapar’ dan tidak menyentuh sebarang makanan. Itu bukan kaedah diet yang betul, malahan ia boleh memudaratkan kesihatan.

Namun, untuk menurunkan berat badan, terutamanya bagi mereka yang dah melepasi tahap ‘gemuk’ dan hampir-hampir mencecah tahap obesiti, maka sedikit ‘pengorbanan’ diperlukan. Pengorbanan dalam erti kata perlu bijak dan berdisiplin dalam memilih makanan yang sesuai dan mengelakkan makanan yang banyak kolesterol.

Di sini dikongsikan beberapa jenis makanan yang dikatakan mampu membantu menurunkan berat badan dengan cara membakar kalori dengan lebih banyak.

Makanan Pembakar Lemak Dalam Badan

makanan pembakar lemak

Teh hijau – pengambilan teh hijau secara kerap dipercayai dapat membantu meningkatkan tahap metabolisme seseorang dan seterusnya membantu membakar kalori dengan lebih banyak. Amalan minum teh hijau terbukti membantu sepertimana diamalkan oleh orang Cina sejak ratusan tahun dahulu.

Limau atau cuka – Campuran sedikit limau atau cuka di dalam makanan dipercayai dapat membantu melambatkan rasa lapar. Dengan demikian dapat membantu ‘mengurangkan’ pengambilan makanan berlebihan secara kerap.

Air sejuk – Sesetengah orang berpendapat minum air putih atau air suam juga sudah cukup. Namun, ada pendapat lain mengatakan amalan ini boleh dipertingkatkan keberkesanannya iaitu dengan meminum air masak yang disejukkan terlebih dahulu. Amalan minum lapan gelas air sejuk dalam sehari dikatakan membantu membakar 200 kalori, sama sperti berlari sejauh 4.8 km.

Halia – Dipercayai membantu meningkatkan kadar metabolisme dan membakar kalori bilamana badan memerlukan tenaga tambahan.

Cili atau lada – mengandungi capsaicin yang dikatakan dapat meningkatkan suhu badan dan seterusnya membakar lemak berlebihan dalam badan. Sehingga kini belum ada kajian secara konkrit yang menunjukkan pengambilan cili mampu menurunkan berat badan. Namun, demikian ada kajian tertentu yang mengaitkan pengambilan cili dengan penurunan selera makan yang seterusnya mengurangkan berat badan.

panduan berkaitan:

makanan pembakar kalori | khasiat halia untuk kurus | pembakar lemak | cara nak bakar lemak | halia untuk kurus |

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *